Në prag të zgjedhjeve, situata për komunitetin LGBTI në Poloni sa vjen e vështirësohet!

Në prag të zgjedhjeve, situata për komunitetin LGBTI në Poloni sa vjen e vështirësohet!

Presidenti i Polonisë Andrzej Duda të hënën propozoi ndryshimin e kushtetutës për të ndaluar çiftet LGBT të birësojnë fëmijë përpara balotazhit presidencial të së dielës në të cilën kandidatët po garojnë në një garë të ngushtë kokë më kokë.

Kandidati i Platformës Qytetare të opozitës, kryetari i bashkisë së Varshavës, Rafal Trzaskoëski, tha fundjavën e kaluar se ai është gjithashtu kundër birësimit të fëmijëve nga çiftet LGBT.

Duda është një aleat i Partisë Nacionaliste në Drejtësi dhe Drejtësi (PiS) në pushtet, e cila hedh poshtë të drejtat e LGBT-së dhe i qian ato si një ndikim të huaj pushtues duke minuar vlerat tradicionale të Polonisë.

Një shumicë që arrin në dy të tretat e dhomës së ulët të parlamentit është e nevojshme për të ndryshuar kushtetutën.

“Jam i bindur që, falë kësaj, siguria dhe shqetësimi i familjeve për të mirën e fëmijëve do të sigurohet në një masë shumë më të madhe,” tha Duda në një tubim në Varshavë.

Ndryshimi kushtetues do të specifikonte që vetëm çifte të martuara heteroseksuale do të ishin në gjendje të birësonin fëmijë, tha ai.

Një zëdhënës i PO tha se partia ishte kundër ndryshimit kushtetues të propozuar nga Duda.

Trzaskoëski ka thënë më parë se është në favor të partneriteteve civile për njerëzit homoseksual dhe propozoi një program të edukimit seksual në Varshavë që do t’i mësonte fëmijët në lidhje me çështjet LGBT.

Polonia u rendit këtë vit vendi më i keq në Bashkimin Evropian për të drejtat e LGBT në një sondazh të OJQ-së me qendër në Bruksel ILGA-Europe, dhe me gjasë nëse

Andrzej Duda situata vetëm do të përkeqësohet./ HistoriaIme