Trangjinorja e parë, kandidon për poste publike në zgjedhjet në Rumani

Trangjinorja e parë, kandidon për poste publike në zgjedhjet në Rumani

Tridhjetë vjeçarja punonjëse e seksit e komunitetit rom Antonella Lerca do të jetë personi i parë transgjinor që do të kandidojë për poste publike në Rumani kur ajo garon në zgjedhjet lokale të shtatorit.

 Antonella Lerca, një grua transgjinore me origjinë rome e cila është një punëtore seksi, nisi fushatën e saj të hënën për të kandiduar si një kandidat i pavarur për Qarkun 2 të Bukureshtit në zgjedhjet lokale në 27 Shtator, i tha ajo faqes britanike LGBT të lajmeve Pink News.

“Ka mjaft burra të pasur të privilegjuar të bardhë që merrnin vendime për komunitetet e diskriminuara në Rumani,” tha 30-vjeçarja Lerca.

Ajo po i referohej “komunitetit rom, komunitetit transgjinor dhe komunitetit të punëtorëve seksual”, -të cilit i përket.

Lerca, e cila është personi i parë transgjinor që kandidon për detyra publike në Rumani, pendoi mungesën e fytyrave LGBT në politikën Rumune dhe tha se do të mbështetet në përvojën e saj tetë vjeçare si një aktiviste për të drejtat e njeriut që mbështet “komunitetet e diskriminuara” për të mobilizuar votuesit dhe ndryshojë politikat në Sektorin 2 të Bukureshtit.

Sipas faqes së saj të internetit, Lerca do të kandidojë në zgjedhje me tre pika kryesore të programit të saj: mbrojtjen sociale dhe shërbimet publike, të drejtat e grave dhe luftimin e diskriminimit, dhe duke e bërë qytetin më miqësor . Ajo premton “financim dhe investime për strehimin social dhe mbulimin e qirave”.

Debutimi i Lerca në politikë vjen pasi parlamenti rumun në qershor miratoi një ndalim të “përhapjes së teorive dhe opinioneve mbi identitetin gjinor, sipas të cilit gjinia është një koncept i veçantë nga seksi biologjik”.

Ligji u prit me një reagim të ashpër në shoqërinë civile dhe qarqet akademike, shumë e denoncuan atë si një sulm ndaj lirisë së shprehjes dhe ndërhyrjes politike në arsim.

Presidenti Rumun Klaus Iohannis nuk ka pranuar të nxjerrë ligjin, për të cilin ai ka thënë se është “censurë” dhe ka kërkuar ta shfuqizojë atë nga Gjykata Kushtetuese./ HistoriaIme