Rubrika "Personazhi i ditës" - Qerkica

Qerkica është një grua 44 vjeçare, transgjinore e komunitetit rom që jeton në Prishtinë.

Ajo ishte ndër personat e parë, që ka dalë hapur si grua transgjinore, në Kosovën e pasluftës.

Në shumë intervista që ajo ka dhënë e ka folur mbi jetën e saj aspak të thjeshtë, është shprehur se gjithmonë është ndjerë grua dhe se njerezit ashtu e shihnin, deri në momentin kur zeri filloi t’i trashej e mjekrra t’i dilte.

Qerkica u quajt Violeta dhe ëndrra e saj më e madhe është të mundte të jetonte një jetë normale. Shpesh herë ka rënë pre e diskriminimeve si pjestare e komunitetit rom dhe e komunitetit transgjinor. Ka përjetuar dhunë të vazhdueshme, si prej shoqërisë ashtu edhe prej institucioneve shteterore.

Ndonëse ajo vazhdon të përballet me vështirësitë e jeta i ofron, qofshin këto ekonomike apo sociale, nuk e ka ndalur kurrë luftën dhe përpjekjen për të pranuar veten e saj dhe për të jetuar ashtu si ajo është, me guximin për ta bërë këtë përpara gjithë botës. Ndaj edhe sot, është një frymëzim dhe zë i fortë si për komunitetin LGBTQI+ në Kosovë ashtu edhe më tej.