Rubrika "Personazhi i ditës" - Blert Morina

Blert Morina është aktivisti që vitin e kaluar ja doli të fitonte të drejtën për të ndryshuar gjininë dhe emrin ligjërisht.

Ai kishte bërë kërkesë në zyrën e gjëndjes civile në Gjakovë për ndryshimin e emrit të tij nga "Blerta" në "Blert", por ajo ishte refuzuar. Blerti ju drejtua gjykatës dhe pas një kalvari të gjatë dy vjeçar në nëntor të 2019 atij ju njoh e drejta për të ndërruar shënjuesin e gjinisë dhe emrin në dokumentat e tij.

Blerti përvec se do kujtohet në histori si personi që luftoi kundër sistemit dhe fitoi, është dhe një nga aktivistët më të zëshëm për të drejtat e komunitetit LGBTQI+ në Kosovë dhe në rajon. Ai është drejtor ekzekutiv i organizatës “Qendra për Barazi dhe Liri” (CEL), organizatë e cila e ka fokusin tek të drejtat e komunitetit LGBTQI+.

Në vitin 2018 ai mori çmimin “Democracy Award”. Gjatë ceremonisë ai u shpreh: “Nëse do ishim dorëzuar që te pengesat e para, sot nuk do të kishim mundësinë të festonim diversitetin, për një javë të tërë në hapësira publike. Nëse do kishim hequr dorë që në fillim, sot nuk do kishim njerëz të cilët flasin hapur për seksualitetin dhe identitetin e tyre gjinor”.