Rubrika "Personazhi i ditës" - Alan Turing

Alan Turing ishte një matematicien dhe filozof i cili hodhi hapat e parë drejt shkencave kompjuterike. Ai punoi me ushtrinë angleze gjatë luftës së dytë botërore dhe me gjenialitetin e tij ai arriti të thyej kodet sekrete që nazistët përdornin për të komunikuar midis tyre. Arritja e tij për të deshifruar kodet e makinerisë Enigma, të cilën nazistët e përdornin për të komunikuar shpëtoi jetën e miliona njerëzve.

Në vitin 1952 ai u arrestua me akuzën “ Kryerje e akteve të turpshme”, pasi policia zbuloi që ai kishtë marrëdhënië me një burrë. Në ato vitë në Angli marrëdhëniet homoseksuale ishin të jashtëligjshme dhe ai u dënua më kastrim kimik. Dënimi i tij ishtë që të bëntë kurë hormonale për një vit, sepse në ato vite mendohesh se ajo kuronte homoseksualitetin, por për Alan kjo qe shumë e rëndë dhe ai në moshën 41 vjeçare i dha fund jetës së vetë.

Qeveria britanike vetëm në vitin 2009 kërkoi falje publikisht për Alan Turing dhe për të gjithë personat e komunitetit LGBTQI+ të cilët vuajtën si pasojë e dënimeve të atyre viteve.

Alan Turing konsiderohet si babai i shkencave kompjuterike moderne dhe falë tij ne sot kemi kompjuterat dhe teknologjinë që përdorim në jetën e përditshme. Nëse doni të informoheni pak më shumë rreth tij, mund të shikoni filmin “The Imitation Game”, të cilin e gjeni te filma24.