Rubrika "Personazhi i ditës" - Sylvia Rivera

Sylvia Rivera ishte një drag queen Amerikano-Latine e cila ishte aktiviste për te drejtat e komunitetit LGBTQI+ në vitet ’60 dhe ’70.

Ajo ishte bashkëthemeluese e organizatës “Gay Liberation Front” dhe themeluese e organizatës politike STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries). Rivera ishte një nga aktivistet më radikale të viteve ’60-’70 dhe pjesëmarrëse e protestave të Stonewall-it që shënuan dhe fillimin e PRIDE-it.

Në një intervistë të dhënë disa vite pas protestave të Stonewall-it, për të cilat thuhet se ajo ka hedhur molotovin e dytë kundër policëve, ajo shprehet: “Ne ishim pararoja sepse ne nuk kishim asgjë për të humbur.” Ajo ishte vetëm 17 vjeç gjatë protestave të Stonewall-it.

Sylvia nuk luftoi vetëm për të drejtat e komunitetit LGBTQI+ por edhe kundër racizmit, kundër diskriminimit të të varfërve dhe kundër padrejtësive të sistemit të drejtësisë Amerikane.