Rubrika "Personazhi i ditës" - Mark Ashton

Mark Ashton e njohim kryesisht nga filmi PRIDE (2014). Po citoj fjalët e shokut të tij Chris Birch për Mark-un: “Ai ishte irlandez, komunist, agjitator dhe katolik që shkonte rrallë herë në kishë. Ai ishte shumë karizmatik. Të qënit komunist i caktonte atij çdo veprim që bëntë. Në vitin 1982 ai kaloi disa vite në Bangladesh dhe varfëria atje e politizoi atë.”

Në vitin 1984 gjatë grevës më të gjatë të minatorëve në historinë e Britanisë së Bashkuar, Marku themeloi grupimin “Gay dhe Lesbike mbështesin minatorët” dhe arriti bashkë me anëtar të tjerë të komunitetit LGBTQI+ të jepte një kontribut shumë të rëndësishëm në kauzën e minatorëve.

Marku jetoi në një kohë kur HIV/AIDS po bëntë kërdinë dhe politik bërësit nuk po e merrnin seriozisht. Ai kuptoi që mënyra e vetme për të sjell në vëmendje epideminë e HIV/AIDS dhe të drejtat e munguara të komunitetit LGBTQI+ ishte bashkëpunimi me grupime të tjera.

Mbështetja që ai dhe grupi i tij i dhanë minatorëve rezultoi me sukses pasi në vitin 1985 u kalua në parlamentin Britanik një mocion për të mbështetur të drejtat e barabarta për komunitetin LGBTQI+. Ky mocion kaloi vetëm për një arsye, sepse Sindikata Kombëtare e Minatorëve dhe aleatët e vetë e mbështetën këtë mocion.